teisipäev, 12. august 2014

Viies päev

Hilisõhtul läks taevas selgeks ning hommik algas päikesepaistega. Tänane öö oli soe ja temperatuur langes vaid 16 kraadini. Päeval oli 22 kraadi aga päike tegi olemise palavaks.

Vårdölt suundusime järjekordse maanteepraamiga Prästo kaudu põhisaarele/saarte kogumikule. Siin on sõitmas kaks praami paralleelselt kuigi mõlemad korraga ainult kindlatel aegadel. Siiamaani on sõitnud ainult Kustavi juures olev praam graafiku alusel ja öösel nõudmisel. Kõik ülejäänud liiguvad vajadusel aga vahepeal on kuni pooletunnised puhkepausud. Kui praam parasjagu teisel pool siis vajutad nuppu ja tulebki. Töftö praam oli esimene mis täis kuna parasjagu tuli Vårdösse praam. Kõik ülejäänud sõidud on olnud koos mõne autoga aga enamasti ainult meie. Muideks kõik maanteepraamid on tasuta.

Päeva kõige tähtsamaks osaks oli asi mis eelmine kord jäi tegemata. Sõitsime lihtsalt mööda ja märkasime Bomarsundi ning see jäi kripeldama. 109 aastat oli Ahvenamaa Vene võimu all ja siis ehitati sinna kindlus koos kaasnevate rajatistega. Paljud asjad jäidki tegemata kuna enne tulid Inglise ja Prantsuse väed ning pommitasid ehitised puruks ning venelased minema. Hiljem saar demilitariseeriti.

Palju pole säilinud kuid olemasolev on vägev. Lisaks iga ehitise juures infotahvel ka sellest kuidas ehitis välja nägi või oleks pidanud kui oleks valmis saadud. Peakindluse juurest algas ka matkarada (kirjade järgi 4,2 km aga GPS andmetel 5,6 km) mis käis mööda kompleksi välispiire, mis kattis kõik tähtsamad objektid. Lisaks oli mõnus mägine rada. Kes kõndida ei taha saab ka autoga ligi. Tee peal oli ka rohelise veega lahesopp kus kohaliku kämpingu sadam.

Täna nähtud kahte Eesti autot. Nendest üks oli ka Kumlingel. Lisaks tuli ühe poe juures auto kohta küsima kohalik härra. Kaugelt uudistajaid muidugi rohkem.

Eelnevatel päevadel olema kohale jõudes telgi üles pannud, söönud ja siis magama kuna aeg hiline. Täna sättisime ennast varem, et saaks ka lihtsalt olla. Ühtlasi on selge, et jääb ka järgmisteks kordadeks kuna lihtsalt ei jõua kõikjale kuhu tahaks.

Odomeeter näitab 34591 seega täna sõidetud täpselt 100 km.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar